Volgens Continental is het risico te groot dat bij gebruik van die apps de privacyregels worden overtreden, iets waar het bedrijf niet verantwoordelijk voor wil zijn. Daarbij gaat het vooral om de Algemene Verordening Gegevensbescherming AVG die op 25 mei in Europa van kracht is geworden maar ook om soortgelijke regels in andere landen.

Het gaat er met name om dat de apps toegang krijgen tot persoonlijke en potentieel vertrouwelijke data zoals contacten terwijl die toegang tot de contactenlijst niet afgesloten kan worden. "De verantwoordelijkheid voor het voldoen aan de wetgeving omtrent data-bescherming ligt daardoor bij de gebruikers van deze apps. De onderneming is niet bereid de risico’s te nemen die dit vormt voor databescherming."

Vanwege de ernst van de situatie is het verbod onmiddellijk ingegaan, onderstreept het Duitse bedrijf. Continental legt hierbij ook een rechtstreeks verband met wegverkeer. "We werken aan het uitbannen van verkeersongevallen en roepen daarom op om zo’n ‘Vision Zero’ ook van toepassing te laten zijn op dataverkeer," aldus CEO Elmar Degenhart.