Auto’s hebben meer en meer hulpmiddelen om zo comfortabel en veilig mogelijk aan het verkeer deel te nemen. Deze zogenaamde rijtaakondersteunende systemen of ADAS (advanced driver assistance systems) worden standaard ingebouwd of zijn als optie verkrijgbaar. Van de ADAS-systemen zijn cruise control en live navigatie het meest aanwezig (resp. 96% en 78%), het vaakst gebruikt en het meest gewenst bij een volgende aankoop.

De werking van sommige systemen is niet te beïnvloeden door de berijder (emergency brake bijvoorbeeld is altijd geactiveerd). Andere systemen wel, die kan de berijder zelf aan/uitzetten. Het blijkt dat bijna 50% van de respondenten lane departure warning en lane keeping aid wel eens of altijd uitzet. Overigens stelt 13% van de bedrijven eisen aan de aanwezigheid van bepaalde ADAS. Vooral de aanwezigheid van (adaptive) cruise control, live-navigatie en emergency brake worden dan verplicht gesteld.

Het Nationaal Zakenauto Onderzoek wordt jaarlijks uitgevoerd onder berijders en bedrijven. De initiatiefnemers zijn vakblad Automobiel Management, RDC en VNA. De resultaten worden tijdens Driving Business op 26 september aanstaande gepresenteerd door Eric Vousten van VMS | Insight .

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding