Volkswagen Automotive Cloud wordt gebaseerd op Microsoft’s Azure cloud platform en Azure IoT Edge. Volkswagen spreekt daarbij van ‘één van de grootste dedicated automotive industrie clouds’.

De verdere ontwikkeling zal grotendeels plaatsvinden in een nieuwe vestiging die VW opricht vlakbij het hoofdkwartier van Microsoft in Redmont, Washington. Op niet al te lange termijn moeten daar al 300 deskundigen aan het werk zijn. Door de nabijheid van Microsoft kan dat bedrijf steun verlenen bij het aantrekken van personeel en makkelijker toegang bieden tot haar clouddiensten.

Microsoft heeft al een aantal soortgelijke partners in de autowereld, waaronder Ford, BMW en Renault/Nissan/Mitsubishi. De samenwerking tussen Volkswagen en Microsoft wordt echter als meer ambitieus gezien omdat het wereldwijde dekking en steun biedt.