Volkswagen nam in juni al een belang van 900 miljoen euro in Northvolt, een bedrijf van twee voormalige Tesla-managers dat al een batterijenfabrieken aan het bouwen is in Zweden. In het kader van de verdere financiële uitwerking daarvan verwerft VW nu een belang van 20 procent in Northvolt.

Beide bedrijven hebben eerder al het initiatief genomen voor de European Battery Union die Europa wat batterijen voor EV’s betreft minder afhankelijk wil maken van Chinese leveranciers. Nu hebben Volkswagen AG en Northvolt een 50/50 joint-venture opgericht voor het nieuwe project in Salzgitter in Nedersaksen. Fredrik Hedland, tot nu toe chief strategy officer van het Zweedse bedrijf, wordt CEO van de gezamenlijke onderneming.

Dr. Stefan Sommer, in de Raad van Bestuur van Volkswagen AG verantwoordelijk voor inkoop en tegelijk commissaris bij Northvolt AB stelt dat de batterijcel het sleutelelement vormt voor elektrische mobiliteit. “Daarom zetten we stevig door met efficiënte celproductie in Europa teneinde onze gezamenlijke batterij-activiteiten te versnellen. Met deze plannen leveren we ook een beslissende bijdrage aan het vestigen van de kern-batterijcel-technologie in Duitsland.”