FIVA: ‘Oldtimers niet elektrificeren’

De internationale federatie voor oude voertuigen FIVA wil niet dat oldtimers worden omgebouwd tot elektrische auto’s.

Fiva: 'Oldtimers niet electrificeren'

“We begrijpen de motieven van sommige eigenaren om hun voertuig te elektrificeren en erkennen ook dat, mits voldaan wordt aan de wet- en regelgeving, alle modificaties een persoonlijke keus zijn. Maar als organisatie die is toegewijd aan het behoud, de bescherming en promotie van historische voertuigen kan FIVA het gebruik van moderne EV-componenten (motoren en batterijen) om de historische aandrijving te vervangen niet promoten.”

De Fédération Internationale des Véhicules Anciens signaleert dat een toenemend aantal bedrijven aanbiedt om historische voertuigen om te bouwen op elektrische kracht waarbij de volledige aandrijving wordt vervangen. Daarbij wordt gesteld dat het klassieke voorkomen van het voertuig behouden kan blijven terwijl het toch voldoet aan de hedendaagse milieu-eisen. Bovendien zouden het vermogen en de prestaties van de auto ook nog kunnen verbeteren. Sommige van de ombouw-bedrijven hebben zelfs toestemming om het originele VIN-nummer te houden, ondanks het feit dat ze de hele aandrijving meer of minder vervangen.

Maar FIVA vindt dat dat soort ‘moderniseren’ van een historisch voertuig te ver gaat. “Het ombouwen van zo’n voertuig van de originele verbrandingsmotor naar elektrische aandrijving is in strijd met de FIVA-definitie van een historisch voertuig. Het komt ook niet overeen met het doel om historische voertuigen en de eraan verbonden cultuur te behouden. In onze visie zijn omgebouwde voertuigen niet langer historisch, tenzij het gaat om veranderingen die bij het oorspronkelijke tijdperk passen.” Vice-president Tiddo Bresters: “Het is, naar onze mening, niet de vorm of stijl van een voertuig dat het historisch maakt maar de manier waarop dat hele voertuig is geconstrueerd en gebouwd in zijn historische vorm.”

Reacties

[…] Lees ook: ‘Oldtimers niet elektrificeren‘ […]

Geplaatst door: Automobielmanagement.nl > Onzekere toekomst voor gebruik oldtimer openbare weg op
FIVA: ‘Oldtimers niet elektrificeren’ - Automobielmanagement.nl

FIVA: ‘Oldtimers niet elektrificeren’

De internationale federatie voor oude voertuigen FIVA wil niet dat oldtimers worden omgebouwd tot elektrische auto’s.

Fiva: 'Oldtimers niet electrificeren'

“We begrijpen de motieven van sommige eigenaren om hun voertuig te elektrificeren en erkennen ook dat, mits voldaan wordt aan de wet- en regelgeving, alle modificaties een persoonlijke keus zijn. Maar als organisatie die is toegewijd aan het behoud, de bescherming en promotie van historische voertuigen kan FIVA het gebruik van moderne EV-componenten (motoren en batterijen) om de historische aandrijving te vervangen niet promoten.”

De Fédération Internationale des Véhicules Anciens signaleert dat een toenemend aantal bedrijven aanbiedt om historische voertuigen om te bouwen op elektrische kracht waarbij de volledige aandrijving wordt vervangen. Daarbij wordt gesteld dat het klassieke voorkomen van het voertuig behouden kan blijven terwijl het toch voldoet aan de hedendaagse milieu-eisen. Bovendien zouden het vermogen en de prestaties van de auto ook nog kunnen verbeteren. Sommige van de ombouw-bedrijven hebben zelfs toestemming om het originele VIN-nummer te houden, ondanks het feit dat ze de hele aandrijving meer of minder vervangen.

Maar FIVA vindt dat dat soort ‘moderniseren’ van een historisch voertuig te ver gaat. “Het ombouwen van zo’n voertuig van de originele verbrandingsmotor naar elektrische aandrijving is in strijd met de FIVA-definitie van een historisch voertuig. Het komt ook niet overeen met het doel om historische voertuigen en de eraan verbonden cultuur te behouden. In onze visie zijn omgebouwde voertuigen niet langer historisch, tenzij het gaat om veranderingen die bij het oorspronkelijke tijdperk passen.” Vice-president Tiddo Bresters: “Het is, naar onze mening, niet de vorm of stijl van een voertuig dat het historisch maakt maar de manier waarop dat hele voertuig is geconstrueerd en gebouwd in zijn historische vorm.”

Reacties

[…] Lees ook: ‘Oldtimers niet elektrificeren‘ […]

Geplaatst door: Automobielmanagement.nl > Onzekere toekomst voor gebruik oldtimer openbare weg op