“Een satelliet network maakt een smart drie-dimensioneel mobiliteit ecosysteem mogelijk,” legt het moederbedrijf van onder andere Volvo Cars, Polestar en Lynk & Co uit. De nieuwe fabriek kan een aantal verschillende soorten satellieten bouwen die overigens niet allemaal voor eigen gebruik zijn. Dochterbedrijf Geespace hoopt de eerste ervan eind dit jaar te lanceren.

De relatief laag vliegende satellieten kunnen hoge snelheids datatransmissie, precisie navigatie en cloud computing ondersteunen, allemaal aspecten die een cruciale rol spelen bij het autonoom laten rijden van voertuigen. Volgens Geely profiteert vooral de navigatie omdat de huidige GPS satellieten alleen over enkele meters accurate informatie leveren omdat ze hoog in de ruimte vliegen. “Die accuraatheid is niet alleen van belang voor auto’s maar ook voor onbemande vliegtuigjes.”

Overigens heeft Tesla ook een eigen zusterbedrijf, SpaceX, dat zich bezig houdt met satellieten. Elon Musk, die CEO is van het gecombineerde bedrijf, heeft echter tot nu toe steeds benadrukt dat er in dit stadium niet wordt gedacht over het aan elkaar verbinden van beide activiteiten. “Maar het is zeker wel iets dat in de komende jaren kan gebeuren,” voegt hij er wel aan toe.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding