Openzwaaiende autoportieren resulteren alleen al in het Verenigd Koninkrijk elk jaar in zestig zwaargewonde fietsers en er vallen zelfs doden. In Duitsland was het in 2018 de oorzaak van ongeveer 3.500 ongelukken. Exit Warning moet hier een eind aan maken.

Visuele waarschuwing

Wanneer het systeem detecteert dat er een fietser nadert en de bestuurder wil het portier openen dan klinkt er een alarmsignaal dat de inzittenden op het gevaar wijst. Felrode leds op de buitenspiegel beginnen te knipperen als visuele waarschuwing voor fietsers, en een strip rode leds langs de binnenrand van het portier – die zichtbaar wordt wanneer het portier wordt geopend – vormt een extra waarschuwing voor passerende weggebruikers.

Testen

Momenteel wordt de technologie getest. Een deel van de tests is bedoeld om ervoor te zorgen dat de technologie geschikt is voor weggebruikers op verschillende markten. Hierbij wordt rekening gehouden met rechtsrijdende en linksrijdende voertuigen, en met verschillende weg- en fietspadindelingen.