“Het platform biedt veel mogelijkheden. Je kunt de applicatie volledig inrichten naar de wensen van de klant”, zegt Van Hes. “De app is makkelijk te gebruiken voor iedereen. Klanten zijn dan ook erg enthousiast.”

Kostenreductie

Met de WeGo App kunnen gebruikers voertuigen reserveren, openen en sluiten en de reservering inzien en wijzigen. Een fysieke sleuteloverdracht is dus niet meer nodig. Florentijn Aalberts, directeur Business Development bij WeGo, ziet de vraag naar deelvervoer bij autobedrijven toenemen. “Steeds meer autobedrijven creëren daarom een flexibele schil rondom hun bestaande dienstverlening. Daarnaast zien autobedrijven voordelen in het digitaliseren van de eigen processen. Dat resulteert in kostenreductie en extra service naar hun klanten door voertuigen 24 uur per dag beschikbaar te stellen.”