Het project ‘European Battery Innovation’ werd gezamenlijk voorbereid en ingediend door twaalf lidstaten, waaronder Duitsland, België, Italië en Spanje. De twaalf landen zullen het bedrag komende jaren uittrekken en vergeven aan bedrijven die zich bezighouden met de ontwikkeling van batterijen voor elektrische auto’s. De verwachting is dat met de overheidsfinanciering nog eens 9 miljard euro extra aan particuliere investeringen kan worden aangetrokken, onder meer van autofabrikanten.

Bij het project zijn 42 directe deelnemers betrokken en meer dan 150 externe partners, zoals universiteiten, onderzoeksorganisaties en kleine en middelgrote ondernemingen uit heel Europa. Het volledige project zal naar verwachting tegen 2028 afgerond moeten zijn.

BMW, FCA en Tesla

Autofabrikanten die zich hebben aangesloten bij het project zijn onder meer BMW, Fiat Chrysler Automobiles en Tesla. Verder staan er verschillende accu- en batterijenfabrikanten op de lijst, waaronder Varta, Green Energy Storage en Northvolt.

“De enorme uitdagingen op het gebied van innovatie voor de Europese economie kunnen risico’s met zich meebrengen die te groot zijn voor één enkele lidstaat of één enkel bedrijf. Het is zinvol dat de Europese regeringen gaan samenzitten om de industrie te steunen bij de ontwikkeling van meer innovatieve en duurzame accu’s”, benadrukt uitvoerend vicevoorzitter Margrethe Vestager.

Lees ook: