Het bedrijf uit Hoevelaken werd twee jaar geleden benaderd door Nissan Europe S.A.S. De Japanners vroegen een voorstel in te dienen om de revisie van turbo’s – voortkomend uit het garantiesysteem van Nissan – op Europees niveau te verzorgen. Een proefperiode mondde uit in de definitieve order. Inmiddels reviseert Turbo World meer dan de helft van de door Nissan-dealers geclaimde garantieturbochargers. Om de ‘intake’ van de defecte turbo te stroomlijnen, heeft Nissan Europe in samenwerking met Turbo World een via internet lopende controleprocedure ontwikkeld. Volgens een woordvoerder van Nissan loopt de afwikkeling van de garantieclaim nu sneller en is het gehele proces simpeler voor de dealer. “Waar die in de vroegere situatie een nieuwe turbo moest bestellen en vervolgens de kosten via een garantieprocedure moest claimen, krijgt hij nu na een pre-authorisatieprocedure direct een gereviseerde turbo toegestuurd.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding