VACO doet niet mee met bandencampagne

Vereniging VACO doet niet mee met de overheidscampagne rond stille banden. Meer veiligheid op de weg is een veel belangrijker thema dan minder geluid, stelt de VACO.

Verkeer & Waterstaat begon op 30 mei met de campagne ‘Het wordt de helft stiller op de weg’. Die moet automobilisten ertoe aanzetten banden te laten monteren die minder geluid produceren. VACO spreekt van een “eenzijdige actie van de overheid”, die de werkelijkheid geen recht doet. De lijst met banden die het ministerie gebruikt om de consument een overzicht te bieden “is onjuist, onvolledig en daarom misleidend.” Voor minder geluidsproductie is volgens VACO meer nodig dan stille banden monteren. Om enig meetbaar effect te krijgen, moet ten minste tachtig procent van het wagenpark (personen- én bedrijfswagens) op geruisloos rubber gaan rijden. Ook zouden die banden minstens drie dB(a) stiller moeten zijn dan de huidige generatie. Volgens VACO kan de overheid beter inzetten op een hoger ‘bandenbewustzijn’ van de consument. Dat beperkt het afrolgeluid en verhoogt de verkeersveiligheid. Ter illustratie verwijst de organisatie naar de branchepraktijk: ruim zeventig procent van de ingezamelde banden van personenwagens heeft een profieldiepte op of onder het wettelijk minimum. Ook de bandenspanning verdient in de ogen van de VACO meer aandacht, gezien de gunstige invloed op brandstofverbruik, rendement en geluid.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

VACO doet niet mee met bandencampagne - Automobielmanagement.nl

VACO doet niet mee met bandencampagne

Vereniging VACO doet niet mee met de overheidscampagne rond stille banden. Meer veiligheid op de weg is een veel belangrijker thema dan minder geluid, stelt de VACO.

Verkeer & Waterstaat begon op 30 mei met de campagne ‘Het wordt de helft stiller op de weg’. Die moet automobilisten ertoe aanzetten banden te laten monteren die minder geluid produceren. VACO spreekt van een “eenzijdige actie van de overheid”, die de werkelijkheid geen recht doet. De lijst met banden die het ministerie gebruikt om de consument een overzicht te bieden “is onjuist, onvolledig en daarom misleidend.” Voor minder geluidsproductie is volgens VACO meer nodig dan stille banden monteren. Om enig meetbaar effect te krijgen, moet ten minste tachtig procent van het wagenpark (personen- én bedrijfswagens) op geruisloos rubber gaan rijden. Ook zouden die banden minstens drie dB(a) stiller moeten zijn dan de huidige generatie. Volgens VACO kan de overheid beter inzetten op een hoger ‘bandenbewustzijn’ van de consument. Dat beperkt het afrolgeluid en verhoogt de verkeersveiligheid. Ter illustratie verwijst de organisatie naar de branchepraktijk: ruim zeventig procent van de ingezamelde banden van personenwagens heeft een profieldiepte op of onder het wettelijk minimum. Ook de bandenspanning verdient in de ogen van de VACO meer aandacht, gezien de gunstige invloed op brandstofverbruik, rendement en geluid.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding