Retrofit-roetfilter onschadelijk voor gezondheid

Achteraf ingebouwde roetfilters hebben geen schadelijke invloed op de gezondheid.

Dat blijkt uit een onderzoek van TNO in opdracht van Jacqueline Cramer, minister van VROM. De praktijkproeven weerleggen kritische geluiden die vorig jaar klonken toen het retrofit-roetfilter zijn intrede deed. Door de filters zou de hoeveelheid giftige stoffen in de lucht stijgen. Om de proef op de som te nemen, liet het ministerie door TNO een drietal ritten met dieselauto’s simuleren: in de stad, buiten de stad en op de snelweg. Tijdens deze zogeheten ‘real life driving conditions’ werd de emissie met èn zonder retrofit-roetfilter gemeten. Gebleken is dat bij auto’s mét filter de uitstoot van fijnstofdeeltjes afneemt in een range van 20 tot 55 procent – met een gemiddelde van 44 procent. Ook toont het onderzoek aan dat de uitlaatgassen uit de retrofit-roetfilter geen genetische schade aanrichten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Retrofit-roetfilter onschadelijk voor gezondheid - Automobielmanagement.nl

Retrofit-roetfilter onschadelijk voor gezondheid

Achteraf ingebouwde roetfilters hebben geen schadelijke invloed op de gezondheid.

Dat blijkt uit een onderzoek van TNO in opdracht van Jacqueline Cramer, minister van VROM. De praktijkproeven weerleggen kritische geluiden die vorig jaar klonken toen het retrofit-roetfilter zijn intrede deed. Door de filters zou de hoeveelheid giftige stoffen in de lucht stijgen. Om de proef op de som te nemen, liet het ministerie door TNO een drietal ritten met dieselauto’s simuleren: in de stad, buiten de stad en op de snelweg. Tijdens deze zogeheten ‘real life driving conditions’ werd de emissie met èn zonder retrofit-roetfilter gemeten. Gebleken is dat bij auto’s mét filter de uitstoot van fijnstofdeeltjes afneemt in een range van 20 tot 55 procent – met een gemiddelde van 44 procent. Ook toont het onderzoek aan dat de uitlaatgassen uit de retrofit-roetfilter geen genetische schade aanrichten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding