Mazda ontwikkelt veel goedkopere katalysator

Mazda zegt een katalysator te hebben ontwikkeld die negentig procent minder platina en palladium nodig heeft. En dat scheelt dik in de kosten.

Deze metalen zijn zeer kostbaar; platina bijvoorbeeld kost ongeveer negenhonderd euro per ounce ( 28 gram ). De globale autoindustrie neemt meer dan de helft van alle platina af. Japanse merken zijn al bekend om hun relatief lage productiekosten maar bijvoorbeeld de bekendmaking van Tata in India om een auto te gaan produceren van 2500 dollar, heeft nog meer druk gezet op de Japanners. Nissan ontwikkelde ook al een katalysator die maar de helft van de dure metalen gebruikt en zal die katalysator vanaf 2008 in productie nemen. Mazda heeft nog niet besloten wanneer zijn nieuwe katalysator in nieuwe modellen wordt geplaatst.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Mazda ontwikkelt veel goedkopere katalysator - Automobielmanagement.nl

Mazda ontwikkelt veel goedkopere katalysator

Mazda zegt een katalysator te hebben ontwikkeld die negentig procent minder platina en palladium nodig heeft. En dat scheelt dik in de kosten.

Deze metalen zijn zeer kostbaar; platina bijvoorbeeld kost ongeveer negenhonderd euro per ounce ( 28 gram ). De globale autoindustrie neemt meer dan de helft van alle platina af. Japanse merken zijn al bekend om hun relatief lage productiekosten maar bijvoorbeeld de bekendmaking van Tata in India om een auto te gaan produceren van 2500 dollar, heeft nog meer druk gezet op de Japanners. Nissan ontwikkelde ook al een katalysator die maar de helft van de dure metalen gebruikt en zal die katalysator vanaf 2008 in productie nemen. Mazda heeft nog niet besloten wanneer zijn nieuwe katalysator in nieuwe modellen wordt geplaatst.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding