In de meest verkochte bandenmaat 195/65 R15 behalen merken zoals Bridgestone, Pirelli, Vredestein en Dunlop een goed tot zeer goed eindoordeel. Prima alternatieven in het goedkopere segment zijn de Ceat of de Maloya. De nieuwe Michelin Energy Saver doet zijn naam eer aan en behaalt de beste scores op brandstofverbruik en slijtvastheid. De band Wanli type S1095 scoort daarentegen op bijna alle geteste onderdelen onvoldoende en wordt ten zeerste afgeraden. Deze band voert ook nog eens een M+S-logo (modder en sneeuw) maar bezit absoluut geen wintereigenschappen. Bij de bandenmaat 175/65 R 14 T scoorden opnieuw Pirelli, Continental, Fulda en Kumho het best. De adviesprijzen van de geteste zomerbanden lopen uiteen van 50 tot 80 euro in de kleine (14") bandenmaat en van 65 tot 100 euro in de grotere (15" ) bandenmaat. Per geteste band worden er dertig exemplaren, anoniem bij bandenhandelaren, aangeschaft. Dit ter voorkoming dat fabrikanten geprepareerde of speciale banden leveren. Twintig stuks worden gebruikt om de rijeigenschappen te beproeven, tien stuks voor de slijtage en snelheidstest. Ook dit jaar werden er in totaal weer meer dan duizend banden gebruikt. Meer informatie: www.anwb.nl

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding