Dat stelt de ANWB op grond van onderzoek in samenwerking met zijn Europese zusterclubs.

Bij vijfhonderd autoshowrooms in tien Europese landen is onderzocht hoe het staat met de kennis van verkopers over ESC en andere systemen. Velen noemden in die klantgesprekken ESC helemaal niet of wisten niet goed uit te leggen hoe dit veiligheidssysteem werkt .Nederland schopte het tot de zesde plaats. Wat opviel is dat de Nederlandse autoverkopers er wel in slaagden de werking van ESC goed uit te leggen.

Volgens een Duits onderzoek kan invoering van het Electronic Stability Control-systeem op nieuwe auto’s ieder jaar in Europa vierduizend doden en honderdduizend gewonden besparen. Op grond daarvan en van de gebrekkige informatie in de autoshowroom pleit de ANWB ervoor consumenten beter te informeren over ESC bij nieuwe personenauto’s. Achteraf inbouw is niet mogelijk.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding