De redactie van het bondsblad Kampioen deed een praktijktest waarbij een onervaren bestuurder bij drie auto’s lek reed en daarna het reparatiemiddel toepaste. Heel simpel ging dat niet. De gebruiksaanwijzingen waren niet in het Nederlands, in één geval liep het vulmiddel even hard weer uit de band en het bleek niet eenvoudig om het juiste stroompunt in de auto te vinden voor de compressor. Dit hulpmiddel werkt met een aan/uit knop maar de bestuurder moet zelf in de gaten houden of de juiste bandenspanning is bereikt.

De reparatiesets functioneren niet als het gat groter is dan vier mm en ook niet bij scheuren in de bandwang. Bovendien is de houdbaarheid beperkt. De set moet om de twee tot drie jaar vervangen worden. Conclusie van de ANWB: mochten mensen onderweg lek rijden, dan zijn ze beter af met een reservewiel.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding