Daarnaast heeft TomTom ook een carkit voor de iPhone ontwikkeld.

Het aandeel TomTom spuit op het nieuws omhoog met bijna tien procent op de Amsterdamse beurs, waar de AEX-index slechts één procent omhoog gaat.

TomTom’s deal met Apple is volgens beursanalisten van SNS Securities een belangrijke win voor TomTom omdat het het enige bedrijf is dat van Apple toestemming heeft gekregen om navigatiesoftware voor de iPhone te leveren. "Deze deal komt op precies op het goede moment omdat de markt voor de smart phones aantrekt", aldus analist Martijn den Drijver tegen Dow Jones Nieuwsdienst.

Den Drijver schat in dat de applicatie voor de iPhone verkocht wordt voor 120 tot 130 dollar waarbij de financiele impact vanaf het derde kwartaal merkbaar is. De analist heeft een koopadvies op de producent van navigatieapparatuur.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding