De aandelenemissie van TomTom is noodzakelijk maar komt eerder dan verwacht, stelt analist Nicolas von Stackelberg van Oppenheim Research tegenover Dow Jones Nieuwsdienst. TomTom maakt gebruik van de ‘fenomenale’ reactie afgelopen week op de aankondiging dat het navigatiesoftware zal aanbieden op de Apple’s App Store, gevolgd door een gerucht dat Apple een hap zou willen nemen uit het Nederlandse bedrijf. "Door de emissie zullen overnamegeruchten verdwijnen", aldus Von Stackelberg. Het moet nog blijken of de bankconvenanten zijn aangepast en of de rente is verlaagd. De analist twijfelt er niet aan dat de emissie een succes wordt, mede door het substantiële bedrag dat de oprichters van TomTom voor hun rekening nemen.

 

De aandelenuitgifte krijgt de vorm van een claim-emissie, waarbij zittende aandeelhouders tegen korting stukken kunnen bijkopen. De vier oprichters, onder wie topman Harold Goddijn, doen mee met de claim-emissie. Rabobank, Deutsche Bank, ING, RBS en Goldman Sachs behoren tot het consortium van begeleidende banken. Met de uitgifte van nieuwe aandelen is TomTom het eerste Nederlandse hoofdfonds dat deze manier verkiest om zijn balans te versterken. Succes is een belangrijk signaal voor bedrijven in een soortgelijke positie. Analisten voorzien meer aandelenuitgiften door bedrijven die niet meer voldoen aan de afspraken met de banken.

TomTom heeft naast de aandelenemissie afgelopen weekend een akkoord gesloten met de fondsen Cyrte en Janivo om de kapitaalverhoging te ondersteunen. Cyrte is een beleggingsfonds van Delta Lloyd, Janivo is al langer als investeerder betrokken bij TomTom-dochter Tele Atlas. De uitgifte van nieuwe aandelen en obligaties is nodig om de hoge schuldpositie te verlagen. Na de overname van kaartenmaker TeleAtlas in 2007 werd het voorheen schuldenvrije TomTom zwaar belast. Het plan om de bankleningen stapsgewijs af te lossen uit de resultaten liep spaak na het instorten van de economie.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding