In het FD300 Internationaal Sectoroverzicht van Het Financieele Dagblad staat de sector automobiel sinds begin dit jaar fier bovenaan. Op grote afstand (met een stijging van 46 procent) volgt informatietechnologie en daarna elektronica, detail/ groothandel en olie/mijnbouw (+28 procent).
De koerssprong bij de autosector wordt vooral opgestuwd door Ford. Dat presteerde boven verwachting en zag dat beloond met een stijging van het aandeel van liefst 244 procent. In april alleen al zag Ford zijn aandelenkoers ruim verdubbelen. Dit was mede toe te schrijven aan het nieuws dat het weer goed draaiende Ford geen gebruik zou maken van staatsteun terwijl de twee Amerikaanse concurrenten GM en Chrysler wel genoodzaakt waren bij de staat aan te kloppen.
Maar ook andere autoproducenten zagen hun beurswaarde oplopen, zoals vooral Hyundai en Nissan. Ook Peugeot, Renault, BMW en Fiat boekten meer dan vijftig procent aan koerswinst. Achterliggende factoren waren minder tegenvallende autoverkopen en toenemend optimisme over een sectorherstel. Alleen Volkswagen, een van de weinige fabrikanten die nog winst maakt, blijft achter met een stijging van niet meer dan 0,9 procent.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding