In een mededeling op Dealerplaza meldt Bovag door diverse autobedrijven te zijn geïnformeerd over partijen die langskomen om accu’s mee te nemen. Ze zouden ze willen gebruiken voor bijvoorbeeld scholingsprojecten (ROC) of kermisactiviteiten.

Naar Bovag vermoedt, is het de daders in werkelijkheid te doen om het lood. Bij het strippen van de accu’s  gaat men veelal op milieuvervuilende wijze te werk.  "In sommige gevallen wordt zelfs ingebroken in de opslag en de accu’s ontvreemd."

De meldingen zijn voor Bovag reden om de achterban te adviseren oude accu’s niet mee te geven aan derden, maar alleen zaken met erkende inzamelaars. Via deze kanalen is een verantwoorde verwerking verzekerd. Bovendien is voor autobedrijven het ontbreken van een officieel afvoercertificaat riskant: er is dan sprake van een milieudelict, waarop hoge boetes staan.

Tip van Bovag ten slotte: wie bezocht wordt door verdachte accuverzamelaars, doet er goed aan het kenteken te noteren en dit – eventueel met een signalement – door te geven aan de politie.

 

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding