De topmannen Norbert Reithofer (BMW) en Philippe Varin (PSA) hebben een voorlopig akkoord getekend, een zogeheten Memorandum of Understanding. Daarin staat dat beide autofabrikanten samen onderdelen voor hybride modellen zullen ontwikkelen en ook gaan produceren. Het gaat om componenten voor auto’s met voorwielaandrijving.

BMW wordt weliswaar nu nog 1:1 geassocieerd met modellen met achterwielaandrijving, maar in 2014 kunnen we de eerste kleine, voorwiel aangedreven BMW verwachten en ook de derde generatie 1-serie zal in 2018 te overstap maken. En natuurlijk weet dochter Mini niet beter dan dat een auto voorwiel aangedreven dient te zijn.

Beide partners rekenen op grote schaalvoordelen. BMW en PSA zijn geen onbekende voor elkaar. Denk bijvoorbeeld aan de gemeenschappelijke 1,6 liter benzinemotor die verschillende modellen van Mini, Peugeot en Citroën aandrijft.

Die samenwerking werd in februari 2010 al verlengd, zodat er zeker een nieuwe generatie viercilinder benzinemotoren komt. Die zal voldoen aan de toekomstige Euro6 emissienormen. De Duitse zakenkrant Handelsblatt beweerde eerder deze maand dat BMW ook een alliantie zou smeden met General Motors, maar Norbert Reithofer ontkent dat met klem.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding