Ook het reguliere onderhoud wordt vaak niet uitgevoerd. De bandenproducent ondervroeg 3.500 automobilisten in België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Polen, Spanje en Engeland. Gevraagd naar verkeersveiligheid zetten zij het alcoholvrij rijden op de 1e plaats. 82% van de respondenten vindt banden in een goede conditie en met de correcte bandenspanning zeer belangrijk voor hun verkeersveiligheid.

Veel automobilisten onderschatten echter het verband tussen bandenkeuze en verkeersveiligheid. Eén op de drie respondenten gaf toe weinig of niets te weten over de manier waarop banden de remweg of de grip op de weg beïnvloeden. 39% zei dat ze "zeer waarschijnlijk" zouden merken welke banden de beste grip hebben in winterse condities, 29% zei hetzelfde voor zomerse condities. Eén op de drie bestuurders zei ieder jaar haar winterbanden te wisselen zodra het noodzakelijk was.

Eén op de vijf gaf toe nooit op winterbanden te rijden. Verder zegt 73% van de respondenten in de EU dat ze precies weten welke bandenspanning nodig is voor de verschillende rijomstandigheden, maar bijna de helft van de ondervraagde mensen wist niet dat de bandenspanning gecontroleerd moest worden wanneer de banden koud zijn. Verder bleek dat een derde van de ondervraagden doorrijdt op versleten banden. De helft van alle ondervraagden gaat voor een lange reis op pad zonder de bandenspanning te controleren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding