De Lexus SC 430 had volgens een Amerikaans onderzoek de dubieuze eer het laatste model te zijn dat af-fabriek geleverd werd met een cassettespeler. Daarmee komt er een einde aan een periode van ongeveer 40 jaar dat je een cassettebandje in de auto kon afspelen.

De cassettespeler maakte zijn debuut in de jaren zeventig en was tot de komst van de cd-speler in de auto begin jaren negentig in veel auto’s gemonteerd. In de begintijd wilde en cd-speler in de auto nogal eens overslaan bij een hobbel in de weg.

Inmiddels zijn de mogelijkheden voor het afspelen van muziek zo uitgebreid geworden, van  USB-aansluitingen en iPod-connectors tot internetradio, dat de dagen voor de cd-wisselaar eveneens geteld lijken. Sommige analisten voorspellen dat de schijfjes binnen enkele jaren uit de auto verdwijnen. Afgelopen zaterdag kwam de Volkskrant met een paginagroot requiem voor het cassettebandje, ‘een geluidsdrager die je alleen herkent als je boven de 35 bent’. Terwijl de grammofoonplaat, vinyl dus, al jaren aan een comeback bezig is dankzij zijn prachtige geluid, een fors formaat en de mogelijkheid van een schitterende verpakking, heeft de muziekcassette afgedaan. Er zijn alleen nog ‘kunstenaars die oude bandjes hergebruiken voor decoratieve objecten als schemerlampen. Het lijkt een beetje op het lot van de koffergrammofoon: niet meer voor de muziek, wel mooi als sfeerverhogend object.’