Ford broedt nu op een manier om die kunststoffen radicaal lichter te maken zonder dat hun functie in het gedrang komt. Het gaat om een techniek die Ford samen met het Massachussets Institute of Technology (MIT) aan het ontwikkelen is. De onderzoekers aan het project hebben een techniek bedacht waarbij microscopisch kleine bubbels stikstof en koolstof in de bestaande soorten kunststof wordt geïnjecteerd. 

Hierdoor is veel minder grondstof nodig voor de productie van een onderdeel. Bovendien scheelt deze methode gewicht, tot wel 340 kg, afhankelijk van het voertuig. De minimale besparing op hun modellen bedraagt sowieso 80 kg, denkt Ford. Het nieuwe materiaal is een fractie minder stevig dan de bestaande kunststoffen, maar toch zal dit hierdoor niet de veiligheid en dergelijke aantasten aangezien onderdelen bij voorbaat al 50 tot 100 procent sterker zijn dan strikt noodzakelijk. Wanneer Ford verwacht de nieuw kunststofsoort voor het eerst toe te kunnen passen in de productie is niet bekend.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding