De keten voor ruitherstel en -vervanging zegt op deze manier te breken met "de historisch gegroeide tarievenspaghetti binnen de ruitschadeherstelmarkt."

Autoglaz hanteert de inkoopprijzen van de producent als basis. Daarop komen het gangbare uurtarief en zaken als de vaste milieubijdrage en kleinmateriaal. Met die opbouw zou zowel de particulier als de zakelijke rijder helderheid krijgen. Bob Warmerdam, eigenaar van Autoglaz Haarlemmermeer: "In de supermarkt betaalt toch ook iedereen hetzelfde bedrag voor een potje pindakaas?"

Volgens manager Michiel Meijer leert onderzoek dat de kosten van glasschade sterk stijgen. "De markt vraagt naar oplossingen om de kosten te verlagen. TROS Radar stelde de historisch ontstane situatie vorig jaar ook al aan de kaak. Er veranderde echter niets. Daarom maken wij de prijsstelling inzichtelijk." Meijer belooft ook dat "de prijzen van de meeste vervangingen zullen dalen."

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding