VEAM profileert zich sinds de start in 2008 als professionele speler in de technische groothandelsmarkt. Het bedrijf nam destijds de automotive activiteiten over van Lasaulec in Friesland en de Noord-Oostpolder. De dienstverlening van VEAM richt zich onder meer op garagebedrijven, de industriemarkt, transportbedrijven, grondverzet en landbouwmechanisatie in Friesland en de Noordoostpolder. Het bedrijf staat onder leiding van Gerrit Veenstra, voormalig commercieel-directeur van Lasaulec, en heeft vestigingen in Heerenveen, Drachten, Leeuwarden en Emmeloord. Met de aanstaande overname van Oosterlaar krijgt het bedrijf nu ook dekking in de provincie Overijssel.

De omzet van VEAM zal dit jaar uitkomen op circa dertien miljoen euro, verwacht Veenstra. Inclusief de omzet van Oosterlaar (3,5 miljoen euro) komt het bedrijf waarschijnlijk dus uit op ruim zestien miljoen euro. Prioriteit nummer één is de toevoeging van Oosterlaar aan de VEAM-site. Oosterlaar werkt nog zonder website, een lacune die Veenstra zo snel mogelijk ingevuld wil zien. VEAM zelf krijgt binnen ongeveer zes weken een nieuwe website.

Nadere overnames van grossiers sluit Veenstra niet uit. In de regio Meppel-Staphorst bijvoorbeeld ziet hij mogelijkheden. "We houden groeiambities. Maar eerst gaan we Oosterlaar integreren en zorgen dat onze klanten de voordelen ondervinden van de overname." Hoewel Raalte hemelsbreed nogal een eind verwijderd is van Friesland, raken de ongeveer dertig kilometer omvattende cirkels rond de diverse voedingsgebieden elkaar bijna. "Het Sameday-magazijn van Van Heck in Nieuwleusen is de link tussen de diverse vestigingen. Ze komen er allemaal hun voorraden halen."

De 51-jarige Leo Oosterlaar richtte het in Raalte gevestigde bedrijf 32 jaar geleden op. "Ik heb altijd gezegd dat ik op enig moment iets heel wat anders zou willen gaan doen. Met de overname door Veam vertrouw ik mijn bedrijf en mijn medewerkers (twaalf man, red.) toe aan een goede vervanger. Ik ben heel content met deze deal." Volgens hem spreken de grossiers Oosterlaar en Veam letterlijk en figuurlijk dezelfde taal als het gaat om dienstverlening en klantbenadering. Beide partijen hebben een link met de Vrooam. De klanten van Oosterlaar zijn inmiddels op de hoogte gebracht.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding