Vorig jaar werden de banden al duurder en in het eerste kwartaal van 2011 zette de prijsstijging verder door. Euromaster denkt dat verdere stijgingen onvermijdelijk zijn en volgt daarvoor de volgende redenering. Door de toenemende vraag in opkomende economieën zoals China, India en Brazilië en anderzijds door de prijsstijging van de grondstoffen, met name natuurrubber, synthetisch rubber, textiel en staal. De prijs van natuurrubber is sinds 2009 verdrievoudigd en die van staal steeg met tachtig procent. Voor synthetisch rubber zijn ook oliederivaten nodig, waarvan de prijs met honderd procent steeg. De bandenindustrie is met zeventig procent de belangrijkste gebruiker van natuurrubber.
Vanwege de tegenvallende rubberoogst in Azië, waar volgens Euromaster 94 procent van al het natuurrubber wordt geproduceerd, en de aan het begin van deze eeuw genomen beslissing rubberplantages te vervangen door palmboomplantages is er nu niet genoeg voorhanden. Het is niet mogelijk snel extra natuurrubber te produceren. Na aanplant van nieuwe bomen duurt  het namelijk een jaar of zeven voordat een nieuwe boom daadwerkelijk rubber produceert.
Deze hele redenering van EuroMaster leidt er uiteindelijk toe dat men consumenten adviseert nu al winterbanden te reserveren voor de nu geldende prijzen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding