“Als we net zo’n winter krijgen als de afgelopen twee jaar, zeker als die weer zo vroeg begint, dan kunnen we nooit aan de explosief groeiende vraag voldoen”, zegt een woordvoerder van Bridgestone in de Belgische krant De Morgen.

Ook bij onze zuiderburen is de winterband de laatste jaren razend populair geworden. Had een jaar of tien geleden nog haast niemand ervan gehoord, vorig jaar was één op de drie verkochte exemplaren al zo’n speciaal voor winterse omstandigheden aangepaste band. Dat heeft deels te maken met het feit dat sommige buurlanden de winterband verplicht hebben gesteld. Uiteraard spelen ook de strenge winters van 2009 en 2010 een rol. Vooral een plotseling uitbreken van de winter – en dat dan ook nog vroeg, zoals vorig jaar – baart de Belgische bandensector zorgen. Er is geen echt tekort aan voorraden, maar als iedereen die banden tegelijk wil hebben, dreigt er wél een probleem. Garages en bandenspecialisten adviseren hun klanten in België daarom nu al vast hun winterbanden aan te schaffen zodat die in ieder geval klaar liggen voor als de nood aan de man komt.

In ons land steeg in 2009 de vraag naar winterbanden met dertig procent; vorig jaar was dat zelfs meer dan vijftig procent. Komende winter wordt opnieuw uitgegaan van een stijging van dertig procent. De meeste fabrikanten hebben daar in hun productiecapaciteit op geanticipeerd. Veel Nederlandse bedrijven en leasingmaatschappijen verzekeren zich momenteel al volop van hun winterbandensets.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding