"Je moet schaalvergroting zoeken om toch aan de bal te blijven", motiveert algemeen directeur Bram Teun Koskamp de overname. Samen zijn de twee partijen nu goed voor een jaarlijkse omzet van circa zestig miljoen euro.

Velba is al meer dan dertig jaar b2b-leverancier van auto-onderdelen en equipment in zuidelijk Gelderland (Arnhem, Nijmegen, Cuijk, Elst). In die regio is het op noord-Nederland georiënteerde Koskamp (acht filialen) zelf niet actief. Koskamp denkt belangrijke synergievoordelen te behalen met de overname, bijvoorbeeld op het gebied van marketing en inkoop. Beide partijen zijn Vrooam-grossier en hebben zestig (Velba), respectievelijk ruim tweehonderd mensen in dienst.

Willem Zwijnenburg, die eind mei besloot zijn dienstverband als commercieel directeur bij Sator Holding te beëindigen, wordt de nieuwe bedrijfsdirecteur van Velba. Hij begint aanstaande maandag 5 september en bezoekt dan informeel alle vestigingen, waarna het personeel per bus afreist naar het trainingscentrum van Koskamp in Steenwijk. Daar worden de medewerkers bijgepraat over de nieuwe situatie en kunnen ze nader kennismaken met de Koskamp-organisatie. Het programma vermeldt verder de officiële presentatie van de nieuwe directeur en diens visie op de toekomst van Velba. 

Oprichter en directeur Berry Balvers (62) begon zijn bedrijf in 1977, in een schuurtje achter de woning van een bekende. Van lieverlee bouwde hij de onderneming uit. Zo was Velba een van de eerste grossiers van Romax-uitlaten en van autobanden. Daarnaast ontwikkelde de grossier een eigen equipmentlijn en bezorgdienst (tegenwoordig acht keer per dag). Gezien zijn vorderende leeftijd en lange, intensieve loopbaan, was Balvers al enige tijd op zoek naar een partner. "Hetzij om zelf een grossiersgroep over te nemen, hetzij om overgenomen te worden. We zijn eigenlijk te groot als servet en te klein als tafellaken."

Het contact met Koskamp ontstond drie weken geleden. Beide grossiers hebben een goede stap gezet met de overeenkomst, vindt Balvers. "Ik verkoop Velba met een big smile. En Koskamp koopt het met een big smile." Balvers krijgt een nieuwe, nog nader in te vullen functie, waarschijnlijk als adviseur.  

  

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding