Om precies te zijn betreft het dertig procent van het wagenpark, aldus een mededeling die de testorganisatie deed op de autobeurs IAA. "Op een park van 42,3 miljoen personenwagens in Duitsland bewegen zich er omgerekend twaalf à dertien miljoen voort met gebrekkige verlichting", aldus een zegsman van Dekra. Meeste manco’s: defecte koplamp, verkeerde afstelling, niet functionerende parkeerverlichting en kapotte richtingaanwijzer.

Volgens de woordvoerder moeten autorijders vaker hun verlichting controleren. Defecte koplampen moeten ze "meteen" vervangen, de afstelling eens per jaar laten controleren en het glas regelmatig reinigen.  

Overigens is ook op andere fronten niet alles koek en ei. Bijna een van de vier voertuigen (23 procent) heeft geen feilloze remmen. Diverse auto’s (19 procent) kampen met manco’s aan de assen, wielen, banden of ophanging. Hoe ouder hoe slechter, blijkt de praktijk: bij 44 procent van de ‘7-plussers’ was er op tal van fronten iets niet in de haak.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding