Een gelopen race is het echter allesbehalve, vertelt TomTom-topman Harold Goddijn aan Dow Jones Newswires. Met name de technische eisen die de fabrikanten stellen zouden "complex" zijn.

Om welke merken het precies gaat wil Goddijn nog niet zeggen. Wel gaat hij in op de technische complicaties. OEM-navigatie moet passen binnen de geïntegreerde oplossingen die de Duitse autofabrikanten de kopers willen hebben, zodat ook zaken als stemherkenning, connectiviteit en  voertuigdiagnostiek technisch afgedekt zijn.

Voor TomTom zijn deals met autofabrikanten steeds belangrijker, als gevolg van de omzet- en prijserosie bij de losse systemen. Het Amsterdamse bedrijf is overigens al ‘binnen’ bij Daimler, Volkswagen en BMW, maar daar gaat het enkel om software. Voor Fiat, Mazda en Renault levert TomTom wel al kant en klare systemen voor navigatie.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding