Beide partners zien belangrijke voordelen: Hella verbreedt zijn assortiment, terwijl KAVO profiteert van Hella’s grote klantenkring. Voor de grossier automaterialen ontstaat synergievoordeel nu beide merken vanuit één magazijn (Hella Nieuwegein) geleverd kunnen worden. Dat gebeurt via dag- en nachtlevering.

Gertjan Sluyter, algemeen directeur van Hella Benelux, spreekt geen concrete omzetdoelstelling in euro’s uit. Wel koestert hij de ambitie om binnen anderhalf tot twee jaar op de dubbele omzet te zitten die KAVO in 2010 realiseerde via Kühne.  

Bij Kühne kwam volgens KAVO-directeur André van Leeuwen het conceptmatige karakter van de diverse KAVO-productlijnen niet voldoende tot zijn recht. "Ondanks alle goede bedoelingen werd het daar niet echt gedragen zoals wij het voor ogen hadden." Kühne was sinds begin jaren negentig distributeur van KAVO Parts, dat zich het afgelopen decennium steeds sterker heeft ontwikkeld als specialist in slijtdelen voor Japanse en Koreaanse personenwagens.

Met Hella Benelux per direct als nieuwe distributeur zegt Van Leeuwen een prima alternatief te hebben. De overeenkomst wordt geleidelijk ingevoerd, onder meer vanwege bestaande jaarafspraken van grossiers.  De distributie via Brezan, Quinton Hazell, AD Benelux en Doyen blijft ongewijzigd. 

KAVO zegt te hebben overwogen de distributie naar de grossiers zelf op te pakken. Samenwerking met Hella was echter een beter alternatief, kijkend naar zowel de logistiek als ondersteuning. Volgens Marco van der Aa, sales- en marketingdirecteur van Hella, vullen de assortimenten van beide bedrijven elkaar goed aan. Ook voor het garageconcept Hella Service Partner vindt hij de overeenkomst een impuls.

Kühne-directeur Dinno van Breugel spreekt van "een prima oplossing voor KAVO én voor Kühne." De lijnen van KAVO maakten bij Kühne 0,7 procent van de totale omzet uit. "Het was voor ons geen belangrijke productgroep. De AMC-filters bepaalden voor zeventig procent onze KAVO-omzet, de rest was voor ons minder interessant. Onze strategie gaat uit van A-merken, in dit geval Gates, SKF, Luk en Delphi."

      

  

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding