LED verlichting heeft de toekomst. Maar hoewel LED’s al lange tijd terug te vinden zijn in bijvoorbeeld achterlampen, markeringsverlichting en dagrijverlichting, zijn LED’s nog maar weinig gebruikt in koplampen en verstralers. Met de komst van deze nieuwe verstraler zal volgens Hella dat beeld veranderen.

Eén van de grootste problemen voor het gebruik van hoogvermogen LED’s, was de warmteontwikkeling. Niet de warmteontwikkeling van het LED lampje zelf, deze wordt niet of nauwelijks warm, maar vooral de warmteontwikkeling van de elektronica. Om deze printplaten met elektronische componenten te koelen, maakt Hella gebruik van twee systemen die met elkaar gecombineerd worden. In de elektronica is een actieve schakeling opgenomen die, als de temperatuur te hoog oploopt, het LED lampje iets -voor het menselijk oog niet zichtbaar- dimt. Deze vermindering is voldoende om de temperatuur binnen aanvaardbare grenzen te houden. Daarnaast worden de printplaten gemonteerd op een metalen lampbehuizing, dat is voorzien van koelribben. In het geval van de Luminator is nog een extra voorziening toegepast; de drie LED’s zijn gemonteerd op satellieten die ook van koelribben zijn voorzien. Deze satellieten zorgen, samen met de drievoudige, computerberekende FF-reflector, voor het karakteristieke gezicht van deze krachtige verstraler. Ook is de verstraler voorzien van een stervormig positielicht. Voor dit positielicht is gebruik gemaakt van de door Hella ontwikkelde Kartoval-elementen. Een systeem waarbij op slimme wijze gebruik wordt gemaakt van de licht geleidende eigenschappen van bepaalde kunststoffen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding