RAI Vereniging afdeling Autovak roept automobilisten op winterbanden te monteren. Eric Rommerts, secretaris van de afdeling, refereert aan andere Europese landen die hiervoor steeds verdergaande wetgeving hebben: "Denk hierbij bijvoorbeeld aan een verplichting tot gebruik van winterbanden of sneeuwkettingen. Nederland laat het gebruik van dit soort artikelen nog aan de automobilist. Maar zij zouden er verstandig aan doen winterbanden aan te schaffen." Dat het vervolgens wel een probleem wordt ze gemonteerd te krijgen, is een andere zaak.

Ondertussen begint men, terwijl het 18 graden is in november, her en der te roepen dat we aan de vooravond staan van een zeer strenge winter. Volgens Eén Vandaag wijzen de berichten van Meteo Consult hierop. Ook de Britse weerman James Madden zou al hebben gewaarschuwd voor temperaturen onder 20 graden en veel sneeuwval. Deze voorspelling zouden in lijn liggen met de trend van koudere winters als gevolg van de afnemende zonactiviteit. Inmiddels heeft de montage van winterbanden nieuwe records geschreven. In de winter van 2000/2001 reden zo’n honderdduizend automobilisten op winterbanden, nu is het één op de vijf.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding