De conclusie van de ADAC berust op de ervaringen met meer dan tienduizend voertuigen die in oktober zijn bekeken. Dat gebeurde in de achttien keuringsstations, de mobiele stations of bij ADAC-contractpartners. De check was gratis.

Bij ieder derde voertuig was de koplamp bij dimlicht verkeerd afgesteld: hetzij te hoog (veertien procent), te laag (22 procent). De ADAC spreekt van "een verhoogd veiligheidsrisico", dat echter eenvoudig te beperken valt door regelmatig de verlichting te (laten) controleren. De problemen op dit vlak ontstaan door een defecte of stroeve verstelling in het voertuig maar ook door lampen van dubieuze kwaliteit. Dergelijke no names zorgen door de grove productie dat na de lampenwissel de hoogteverstelling niet meer werkt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding