Defecte verlichting vaakst reden voor APK-afkeur

Defecte of onjuiste verlichting staat met stip op één in de lijst van APK-afkeur- en reparatiepunten.

Bij ruim een kwart van de personenauto’s en bestelwagens die worden afgekeurd (of goedgekeurd na reparatie) gebeurt dat vanwege problemen met de verlichting. Defecten aan het remsysteem vormen met 17 procent een goede tweede. Bandenproblemen staan met 15 procent op nummer drie in de APK-afkeurlijst. Dat blijkt uit cijfers die door VWE aan Bovag ter beschikking zijn gesteld.

De afkeurcijfers van de APK 2 (personenauto’s en bestelwagens) wijzen uit dat veel autobezitters zelf niet of nauwelijks in de gaten houden of hun verlichting in orde is. Bij de APK blijken lampen defect, zijn koplampen verkeerd  afgesteld of werkt de verplichte koplamphoogteverstelling niet.  Automobilisten blijken  te vaak van APK naar APK te rijden. En dat is volgens Bovag niet afdoende om veilig op weg te gaan, zeker bij de langere APK-intervallen van tegenwoordig. Het vervangen van lampjes is overigens bij een groeiend aantal auto’s een handeling die volgens Bovag door een leek nauwelijks meer uit te voeren is.

De top 5 van APK-afkeur- en reparatiepunten:

1. Verlichting (27%)

2. Remsysteem (17%)

3. Banden (15%)

4. Ruitenwisser/sproeier (8%)

5. Uitlaatsysteem (6%)

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Reacties

Auto’s met slecht één lamp zijn meestal Fiat en VW. Dat zal komen door slechte regeling van de oplaadspanning. Aziatische auto’s doen 100.000 km met lampjes, ondanks licht aan overdag

Geplaatst door: Dick op

Dick, m.i. vergeet je nog een paar merken nm. Opel,Renault en Citroën

Geplaatst door: Menno Heslinga op
Defecte verlichting vaakst reden voor APK-afkeur - Automobielmanagement.nl

Defecte verlichting vaakst reden voor APK-afkeur

Defecte of onjuiste verlichting staat met stip op één in de lijst van APK-afkeur- en reparatiepunten.

Bij ruim een kwart van de personenauto’s en bestelwagens die worden afgekeurd (of goedgekeurd na reparatie) gebeurt dat vanwege problemen met de verlichting. Defecten aan het remsysteem vormen met 17 procent een goede tweede. Bandenproblemen staan met 15 procent op nummer drie in de APK-afkeurlijst. Dat blijkt uit cijfers die door VWE aan Bovag ter beschikking zijn gesteld.

De afkeurcijfers van de APK 2 (personenauto’s en bestelwagens) wijzen uit dat veel autobezitters zelf niet of nauwelijks in de gaten houden of hun verlichting in orde is. Bij de APK blijken lampen defect, zijn koplampen verkeerd  afgesteld of werkt de verplichte koplamphoogteverstelling niet.  Automobilisten blijken  te vaak van APK naar APK te rijden. En dat is volgens Bovag niet afdoende om veilig op weg te gaan, zeker bij de langere APK-intervallen van tegenwoordig. Het vervangen van lampjes is overigens bij een groeiend aantal auto’s een handeling die volgens Bovag door een leek nauwelijks meer uit te voeren is.

De top 5 van APK-afkeur- en reparatiepunten:

1. Verlichting (27%)

2. Remsysteem (17%)

3. Banden (15%)

4. Ruitenwisser/sproeier (8%)

5. Uitlaatsysteem (6%)

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Reacties

Auto’s met slecht één lamp zijn meestal Fiat en VW. Dat zal komen door slechte regeling van de oplaadspanning. Aziatische auto’s doen 100.000 km met lampjes, ondanks licht aan overdag

Geplaatst door: Dick op

Dick, m.i. vergeet je nog een paar merken nm. Opel,Renault en Citroën

Geplaatst door: Menno Heslinga op