Vijf miljoen start/stopsystemen van Bosch

Bosch heeft zijn vijf miljoenste start/stopsysteem geproduceerd, sinds de start in 2007.

In Nederland bedroeg de start/stopinstallatiegraad vorig jaar 22 procent en in België 25 procent. De tendens is stijgend.Bijna alle Europese autofabrikanten integreren tegenwoordig start/stoptechnologie, zowel in compacte auto’s, duurdere sedans als krachtige sportauto’s. Dr. Ulrich Kirschner, voorzitter van de divisie Bosch Starter Motors and Generators, verwacht dat in Europa tegen 2013 één auto op de twee met start/stop is uitgerust; op dit moment is de verhouding nog één op drie. 

Om het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot verder te verlagen, willen de Bosch-ingenieurs de duur van het stilleggen van de motor geleidelijk opvoeren. In een eerste fase zal dit van toepassing zijn bij het uitrollen van de auto naar stilstand, maar later ook op momenten dat de bestuurder niet langer aan het versnellen is. "Afhankelijk van het type weg kunnen de verbeterde start/stopsystemen tien  procent brandstof extra besparen", aldus Kirschner. 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Vijf miljoen start/stopsystemen van Bosch - Automobielmanagement.nl

Vijf miljoen start/stopsystemen van Bosch

Bosch heeft zijn vijf miljoenste start/stopsysteem geproduceerd, sinds de start in 2007.

In Nederland bedroeg de start/stopinstallatiegraad vorig jaar 22 procent en in België 25 procent. De tendens is stijgend.Bijna alle Europese autofabrikanten integreren tegenwoordig start/stoptechnologie, zowel in compacte auto’s, duurdere sedans als krachtige sportauto’s. Dr. Ulrich Kirschner, voorzitter van de divisie Bosch Starter Motors and Generators, verwacht dat in Europa tegen 2013 één auto op de twee met start/stop is uitgerust; op dit moment is de verhouding nog één op drie. 

Om het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot verder te verlagen, willen de Bosch-ingenieurs de duur van het stilleggen van de motor geleidelijk opvoeren. In een eerste fase zal dit van toepassing zijn bij het uitrollen van de auto naar stilstand, maar later ook op momenten dat de bestuurder niet langer aan het versnellen is. "Afhankelijk van het type weg kunnen de verbeterde start/stopsystemen tien  procent brandstof extra besparen", aldus Kirschner. 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding