Het start/stopsysteem schakelt de motor automatisch uit wanneer de auto stilstaat aan een rood licht of in een file. Bij vertrek herstart de motor automatisch. Het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot verminderen met vijf tot acht procent. Het systeem komt vooral tot zijn recht in stadsverkeer en bij filerijden. Handig dus in Nederland, waar volgens recent onderzoek elke autobestuurder in 2011 gemiddeld vijftig uur in de file stond.

Fabrikant Bosch startte in 2007 met de productie van het start/stopsysteem en heeft ondertussen reeds meer dan vijf miljoen start/stopstarters geproduceerd. De installatieratio blijft stijgen. In 2008 had slecht drie procent van de nieuwe auto’s start/stop, in 2009 dertien procent en in 2010 22 procent.  Vorig jaar was 35 procent van de auto’s die in Nederland werden ingeschreven ermee uitgerust. Ook in België is deze ecologische technologie aan een steile opmars bezig: van vijf procent in 2008 tot veertig procent in 2011.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding