Dat blijkt uit een rondvraag in opdracht van Delticom. De Duitse internetleverancier peilde van eind juni tot eind juli de mening van veertigduizend klanten, verspreid over vijftien landen. De enquête had uitsluitend betrekking op zomerbanden en vierseizoenenbanden. Op een schaal van 1 t/m 10 beoordeelden de klanten het belang van rolweerstand, gedrag op nat wegdek en het afrolgeluid. Bij meer dan de helft bleek het gedrag op nat wegdek het belangrijkste criterium bij de bandenkeuze. Op de tweede plaats (ruim 25 procent) eindigt ‘rolweerstand’, gevolgd door ‘afrolgeluid’.   

De internetleverancier heeft de uitkomsten verwerkt in de Delticom Effizienzklassen-Index (DEX). Die moet kopers helpen bij hun oriëntatie. In alle online shops van Delticom kent de DEX door middel van een sterrensysteem een oordeel toe aan een autoband. Daarbij weegt het gedrag op nat wegdek duidelijk zwaarder dan de beide andere aspecten van het bandenlabel. Klanten kunnen de DEX vergelijken met het specifieke bandenlabel. Zaligmakend zijn beide hulpmiddelen niet, stelt Delticom: bandenkopers wordt aangeraden ook kennis te nemen van bijvoorbeeld vergelijkende tests, zoals ADAC/ANWB die regelmatig houden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding