Op het model ontbreken een extra stuurcorrectiesysteem, een hellingvertrekhulp en een noodstop-remsignaal. Circa 1500 mensen hebben het bewuste voertuig aangeschaft; een deel van hen eist een financiële genoegdoening. Kia Nederland zegt dat montage achteraf van deze af fabriek-voorzieningen technisch niet mogelijk is en biedt de kopers 450 euro in cheques, te verzilveren bij de Kia-dealer.

Over deze vorm van compensatie is een geschil ontstaan, dat vanavond door Radar wordt behandeld. In de uitzending zitten enkele kopers die stellen dat hun personenwagen niet voldoet aan de beloofde verwachtingen en ontevreden zijn over Kia’s aanbod. Ze willen een betere compensatie, bij voorkeur een nieuwe auto die wél voldoet aan de specificaties.

Namens de importeur zal vanavond Kia’s communicatiemanager Sebastiaan van de Pol het woord voeren. Vooruitlopend daarop zegt directeur Léan Verstoep desgevraagd dat de Nederlandse importeur geen weet heeft gehad van de ontbrekende veiligheidsaccessoire op de bewuste Rio-uitvoering. Dat gebeurde pas na verloop van tijd, op grond van praktijkervaringen van kopers. "In een vlak land als het onze kan het lang duren voordat je merkt dat een voorziening als hill assist control ontbreekt."

Punt van geschil met degenen die nu alsnog een Rio eisen met de genoemde voorzieningen is de financiële afwikkeling. De importeur wil de vervangende, nieuwe exemplaren bestellen bij de fabriek. In de tussentijd rijden de klagende kopers door in hun voertuig en ontstaat afschrijving. Gelet op die gebruiksduur acht Kia Nederland het niet redelijk om zonder meerkosten een nieuwe auto ter beschikking te stellen. De compensatie van 450 euro is volgens de importeur afdoende, zeker omdat het bedrag hoger is dan de werkelijke waarde (100 euro) van de ontbrekende veiligheidsonderdelen. De importeur stelt zich op het standpunt dat de klant een vergoeding moet betalen, bij vervanging, voor de kilometers die hij inmiddels met de auto heeft afgelegd.

Op de website van Radar staat een reeks reacties van kopers die hun ongenoegen uiten over de gang van zaken. De uitzending begint om 20.30 uur op Nederland 1; het Kia-item is het eerste van de uitzending.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding