Vredestein: banden uit latex paardenbloem

Apollo Vredestein onderzoekt het gebruik van latex uit paardenbloemen voor de productie van autobanden en heeft inmiddels twee banden geproduceerd om te testen. Volgens de bandenfabrikant is het mogelijk een dergelijke band binnen tien jaar op de markt te brengen.

Apollo Vredestein heeft het initiatief voor het onderzoek genomen vanwege het wereldwijd gebrek aan natuurrubber, aldus Nico Gevers van Vredestein: "Met name in China en India wordt zoveel extra natuurrubber gebruikt dat er op de markt te weinig aanwezig is. Een nieuw soort natuurrubber die ook nog uit Europa komt, zou de uitkomst zijn." Vredestein gaat nu bekijken of het de latex uit paardenbloemen kan gebruiken voor de bandenproductie. Probleem is dat voor de paardenbloemen enorme kweekvelden zouden moeten worden aangelegd en volgens Vredestein wordt dat een kostbare zaak . De bloem moet ook nog genetisch worden aangepast zodat er per plant meer latex-opbrengst is. Het onderzoek bevindt zich in de opstartfase en de eerste band uit paardenbloemlatex zal volgens Vredestein over tien jaar op de markt kunnen komen.

In het programma EenVandaag op 20 februari sprak Peter Snel van Apollo Vredestein over de twee testbanden. "We hebben ze getest op grip en op rolweerstand op auto’s en ze rijden prima. We waren verrast met betrekking tot het niveau van grip op nat wegdek, wat zelfs beter was dan bij de normale versie. Deze band is voldoende goed om als normale band verkocht te kunnen worden." Apollo Vredestein is er van overtuigd dat we over 10 jaar op deze banden rondrijden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Vredestein: banden uit latex paardenbloem - Automobielmanagement.nl

Vredestein: banden uit latex paardenbloem

Apollo Vredestein onderzoekt het gebruik van latex uit paardenbloemen voor de productie van autobanden en heeft inmiddels twee banden geproduceerd om te testen. Volgens de bandenfabrikant is het mogelijk een dergelijke band binnen tien jaar op de markt te brengen.

Apollo Vredestein heeft het initiatief voor het onderzoek genomen vanwege het wereldwijd gebrek aan natuurrubber, aldus Nico Gevers van Vredestein: "Met name in China en India wordt zoveel extra natuurrubber gebruikt dat er op de markt te weinig aanwezig is. Een nieuw soort natuurrubber die ook nog uit Europa komt, zou de uitkomst zijn." Vredestein gaat nu bekijken of het de latex uit paardenbloemen kan gebruiken voor de bandenproductie. Probleem is dat voor de paardenbloemen enorme kweekvelden zouden moeten worden aangelegd en volgens Vredestein wordt dat een kostbare zaak . De bloem moet ook nog genetisch worden aangepast zodat er per plant meer latex-opbrengst is. Het onderzoek bevindt zich in de opstartfase en de eerste band uit paardenbloemlatex zal volgens Vredestein over tien jaar op de markt kunnen komen.

In het programma EenVandaag op 20 februari sprak Peter Snel van Apollo Vredestein over de twee testbanden. "We hebben ze getest op grip en op rolweerstand op auto’s en ze rijden prima. We waren verrast met betrekking tot het niveau van grip op nat wegdek, wat zelfs beter was dan bij de normale versie. Deze band is voldoende goed om als normale band verkocht te kunnen worden." Apollo Vredestein is er van overtuigd dat we over 10 jaar op deze banden rondrijden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding