In de meeste EU-landen is vrij verkeer van vervangingsonderdelen al mogelijk – hoog tijd dat Duitsland volgt, vindt de ADAC. Waar de zusterorganisatie van de ANWB zich sterk maakt voor een vrije markt voor vervangingsonderdelen, zetten de fabrikanten juist de hakken in het zand. De reden ligt in de zogeheten ‘ontwerpbescherming’. Die verbiedt derden om zichtbare originele onderdelen (plaatwerk, bumpers, koplampen) na te apen. Met als resultaat dat Duitse autorijders nodeloos hoge kosten maken.

Uit een peiling van ADAC Motorwelt bleek dat het alternatieve kanaal aan de voorbumper van een Ford Focus een prijskaartje hangt van 88 euro, in plaats van 302 euro via het merkkanaal. Ander voorbeeld: de motorkap van een Golf VI kost ‘vrij’ de helft (157 euro) van de 312 die het autofabrikantkanaal in rekening brengt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding