In de komende maanden zullen alle activiteiten van QH Nederland, dat eveneens behoort tot Sator-LKQ, binnen de onderneming worden geïntegreerd. Jan van Doorn, de huidige directeur van QH Nederland, zal daarom vanaf 1 juli 2013 ook directeur van Kühne zijn. Financiële details over de transactie worden niet bekend gemaakt.

Adriaan Roggeveen, CEO van Sator en directielid van LKQ Europe: "De overname van Kühne past in onze groeistrategie, zowel nationaal als internationaal. Kühne heeft een vergelijkbaar businessmodel als Sator, waar de automaterialengrossier als logistieke ruggensteun voor het autobedrijf centraal staat. Daarnaast is Kühne een mooi bedrijf met een rijke historie, grote merken en een ervaren team met veel kennis van die producten en de markt. Met name het dieselspecialisme is een belangrijke aanwinst voor onze groep."

Roggeveen wijst daarnaast op "de schaalvergroting binnen het landschap van de Europese distributie van auto-onderdelen en automaterialen." Die neemt volgens hem vormen aan waarbij kleinere nationale spelers het steeds moeilijker krijgen. "Dat hebben de aandeelhouders van Kühne ook ingezien, wat in december 2012 heeft geleid tot gesprekken over een overname." De klantenkring van Kühne zal volgens Roggeveen "geen enkel nadeel" van de overname ondervinden. De gecombineerde activiteiten van Kühne en QH zullen vanuit Hoevelaken worden voortgezet. "We hebben de panden in Hoevelaken voor tien jaar gehuurd. Dat zegt iets over onze vastberadenheid om vanuit die locatie actief te blijven."

Kühne Automotive was aandeelhouder en lid van ATR (Auto Teile Ring), het Europese samenwerkingsverband van distributiebedrijven in de automotive aftermarket. Die aandelen zijn onderdeel van de overname, waarmee elke belemmering voor het ATR-lidmaatschap van Kühne Nederland en andere Sator bedrijven in de Benelux is opgeheven.

Alle medewerkers van Kühne Automotive zullen meegaan naar Kühne Nederland b.v. – behoudens directeur/DGA Dinno van Breugel. "We zullen uiteraard wel moeten reorganiseren om de schaalvoordelen om te zetten in resultaat", aldus Roggeveen. "Maar de integratie van QH geeft ook weer nieuwe impulsen aan de werkgelegenheid. We zullen daar voorzichtig mee omgaan, om de kennis en ervaring voor Sator te behouden."

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding