Toyota stelt dat het koelmiddel weliswaar zonder problemen door de door haar zelf uitgevoerde veiligheidstesten is gekomen maar zal R1234yf ‘vanwege de toenemende onrust er over in de publieke opinie’ toch voorlopig niet toepassen. Dat betekent dat Toyota, net als Mercedes, te maken kan krijgen met een verkoopverbod in Frankrijk.

Dat land verbiedt als enige in de EU nu al de verkoop van nieuwe modellen waarin nog het ‘oude’ koudemiddel zit. Dat dreigt nu ook voor de nieuwe Prius Plus en twee modellen van de Lexus. Wat de overige modellen betreft, inclusief de in Frankrijk zelf gebouwde Yaris, profiteert ook Toyota voorlopig van de Europese bepaling dat bestaande modellen en varianten daarvan tot 2016 zijn vrijgesteld van het verplichte gebruik van R1234yf. De EU wil dat autofabrikanten het nieuwe koudemiddel gaan gebruiken omdat het beter zou zijn voor het milieu.

Mercedes heeft het verkoopverbod van het ministerie van ecologie in Parijs overigens inmiddels aangevochten bij het Franse Gerechtshof. Afgelopen vrijdag heeft in dat kader de eerste hoorzitting plaatsgevonden. Omdat dit soort procedures ook in Frankrijk de nodige tijd in beslag neemt, lijkt het probleem voorlopig niet van tafel. De Franse Mercedes-dealers hebben al meegedeeld dat hen dat kapitalen kost en dat er ontslagen zullen vallen als de situatie niet snel verandert.  

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding