Het werkelijke aantal ligt nog hoger, maar deze zijn onderdeel van bandenservicebedrijven.

In totaal liggen in Nederland circa 2.5 miljoen bandensets (vier banden) opgeslagen. Zo’n vijf jaar geleden ontstonden bij ons de eerste van deze adressen, met de juiste condities voor opslag (geen UV-licht, constante droge lucht en temperatuur – 16 à 20 graden). Bij de ABI in Woudenberg, beheerder van één van de grootste bandenhotels van Nederland (44 duizend banden en band/velg-combinaties), groeide de opslag sinds 2008 met tienduizend banden per jaar.

De winterband werd in het seizoen 1998-1999 in Nederland geïntroduceerd. Gingen er toen 85 duizend de weg op, in de winter van 2006-2007 waren dat er al 800 duizend en vorig seizoen 1.2 miljoen. Een op de drie Nederland automobilisten rijdt inmiddels met winterbanden. De grootste bandenhotels geven in het hoogseizoen aan circa tien mensen werk.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding