"Ik loop mooi op schema", aldus een tevreden Huising. Met name bij leveranciers van equipment meldt hij aanzienlijke interesse. Zo zal de bezoeker straks stands tegenkomen van Saarloos, CBX, Maha, Stokvis, Hamer en Explora. Op het gebied van handgereedschap hebben onder meer Sonic, Snap On en Facom zich gemeld. Later deze week wordt de definitieve inschrijving verwacht van andere specialisten in werkplaatsapparatuur. Daarnaast staan straks partijen als Philips, ZF, Glasstech, Bleker Autoteile, WM Automaterialen, Gates en Valeo zelfstandig in de Evenementenhal.

Exposanten kunnen overigens voortaan gebruik maken van een nieuwe service, in de vorm van vier Pluspakketten bovenop de Standaard Full Service Formule. Ieder pakket heeft een variërende inhoud op het gebied van media, service en catering. Huising: "Het is een kostentechnisch interessante manier om aan je markering te werken."

Opvallend aan de beurskalender van 2014 is dat zich in een tijdsbestek van ruim een maand in de Benelux vier automotive vakbeurzen afspelen. Naast Autoprof Gorinchem zijn dat de Brevak (25 maart t/m 10 april), Autotechnica Brussel (30 maart t/m 2 april) en de Automotive Trade Show (14 t/m 17 april, Jaarbeurs Utrecht). "Er wordt merkbaar stevig getrokken aan potentiële deelnemers", zegt Huising. "Men is kritisch op de kosten en overweegt meer dan ooit op welke manier men de beschikbare middelen inzet. Dat we met de aanmeldingen en vierkante meters nu al op 85 procent van 2013 zitten, daar ben ik absoluut happy mee. Het zegt iets over de loyaliteit die we in de markt hebben weten op te bouwen."

Overigens zitten volgens Huising ‘Gorinchem’ en nieuwkomer ‘Utrecht’ niet in elkaars vaarwater. "Beide beurzen mikken op een andere bezoekersgroep en een ander deelnemersveld. Daardoor kunnen ze best naast elkaar bestaan." Organisator Dirk Brink van de Automotive Trade Show beaamt het verschil in DNA. "Wat wij bieden, is de AutovakRAI van de jaren negentig, toen in Amsterdam  alleen de importeurs en producenten stonden, geen grossiers." Ook zijn in Utrecht andere segmenten vertegenwoordigd, zoals wasstraten, trucks en tankstations. Brink zegt 160 definitieve inschrijvingen te hebben en 132 opties. Als ondergrens geldt een target van tweehonderd exposanten en aan bezoekerszijde twintig- à vijfentwintigduizend man. De data voor de tweede editie staan al vast: 13 t/m 16 april 2015.

Het najaar van 2014 is trouwens een stuk overzichtelijker qua vakbeurzen in eigen land, met op de agenda alleen Autoprof Hardenberg (14, 15, 16 oktober).