EC verdenkt toeleveranciers van prijsafspraak

Bij diverse Europese toeleveranciers aan de auto-industrie zijn invallen gedaan op last van de Europese Commisie. De bedrijven worden ervan verdacht prijsafspraken te hebben gemaakt.

In Frankrijk kreeg uitlaatfabrikant Faurecia onverwacht bezoek. Hetzelfde gebeurde bij andere van handjeklap verdachte ondernemingen, maar hun namen zijn niet bekend gemaakt. Faurecia echter (voor 52 procent eigendom van PSA) bevestigde desgevraagd de inval. Het zei strikte ethische normen te hanteren, die prijsafspraken verbieden. In Duitsland is uitlaatfabrikant Eberspächer aan een nader onderzoek onderworpen.

De inval op diverse plekken betekent niet automatisch dat de bedrijven ook schuldig zijn, benadrukte de EC in een verklaring. Nieuw zijn de verdenkingen en invallen bij toeleveranciers aan de auto-industrie allerminst. In de afgelopen jaren zijn fabrikanten van onderdelen als veiligheidsriemen, radiateurs, ruitenwissers en aircosystemen al beboet wegens illegale financiële deals. De EC kan overtreders een boete opleggen van maximaal tien procent van hun jaaromzet. Lopende onderzoeken hebben betrekking op meer dan honderd typen onderdelen. Eerder deze maand kregen Schaeffler, SKF en vier Japanse toeleveranciers samen bijna een miljard euro boete opgelegd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

EC verdenkt toeleveranciers van prijsafspraak - Automobielmanagement.nl

EC verdenkt toeleveranciers van prijsafspraak

Bij diverse Europese toeleveranciers aan de auto-industrie zijn invallen gedaan op last van de Europese Commisie. De bedrijven worden ervan verdacht prijsafspraken te hebben gemaakt.

In Frankrijk kreeg uitlaatfabrikant Faurecia onverwacht bezoek. Hetzelfde gebeurde bij andere van handjeklap verdachte ondernemingen, maar hun namen zijn niet bekend gemaakt. Faurecia echter (voor 52 procent eigendom van PSA) bevestigde desgevraagd de inval. Het zei strikte ethische normen te hanteren, die prijsafspraken verbieden. In Duitsland is uitlaatfabrikant Eberspächer aan een nader onderzoek onderworpen.

De inval op diverse plekken betekent niet automatisch dat de bedrijven ook schuldig zijn, benadrukte de EC in een verklaring. Nieuw zijn de verdenkingen en invallen bij toeleveranciers aan de auto-industrie allerminst. In de afgelopen jaren zijn fabrikanten van onderdelen als veiligheidsriemen, radiateurs, ruitenwissers en aircosystemen al beboet wegens illegale financiële deals. De EC kan overtreders een boete opleggen van maximaal tien procent van hun jaaromzet. Lopende onderzoeken hebben betrekking op meer dan honderd typen onderdelen. Eerder deze maand kregen Schaeffler, SKF en vier Japanse toeleveranciers samen bijna een miljard euro boete opgelegd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding