Dat een band niet zomaar een stuk rubber is, wilde Michelin nog maar weer eens benadrukken. Jaarlijks steekt alleen al de ontwikkelingsafdeling 140 duizend uur in computersimulaties, terwijl de testafdeling anderhalf miljoen digitale metingen verricht, 75 duizend statische en dynamische tests uitvoert en veertigduizend testkilometers aflegt met verschillende auto’s. Fabrikant Michelin ontwikkelde 125 jaar geleden de eerste fietsband en bevindt zich inmiddels in de Top 100 van de innovatieve merken ter wereld.

In tegenstelling tot de kwaliteiten die voorheen bij de ontwikkeling van banden voorop stonden (remmen op nat, brandstofbesparing en geluid) is de huidige filosofie de ‘Michelin Total Performance’. Daarin gaat het om het samenbrengen van een pakket eigenschappen met remkwaliteiten, weggedrag, stuurprecisie, levensduur, bescherming van het milieu, comfort en robuustheid.

De afdeling R&D van Michelin heeft een jaarlijks budget van 640 miljoen euro, er werken zo’n 6,5 duizend mensen.
De Michelin Latitude Sport 3 is speciaal ontwikkeld voor suv’s. Wij reden met een Volkswagen Touareg door de streek rondom Zolder in Belgisch Limburg. Meestal zijn winterbanden nogal rumoerig, maar de Latitude Sport is zeer stil. Verder valt op dat er goede grip is, ook in een zeer snel gereden lange bocht van de afrit vanaf de E314 naar het circuit. Hoewel remmen in de bocht altijd ten zeerste moet worden afgeraden, hield de Latitude Sport 3 zich bij deze test uitstekend. Helaas was er geen suv met een ander type band beschikbaar, zodat een vergelijking niet mogelijk was. De Latitude Sport 3wordt geleverd in achttien verschillende maten voor 17- tot en met 21-inch wielen.
De Alpin 5 is volgens Michelin de beste winterband met de beste grip onder alle rijomstandigheden in winterweer.  Voor de optimale afvoer van water is een nieuw richtinggeboden profiel ontwikkeld, dat zestien procent meer lamellen heeft dan zijn voorganger. Daarmee heeft de band een groter contactoppervlak, waardoor de grip wordt verhoogd op droog wegdek. De Alpin 5 is geschikt voor auto’s uit het middensegment en is beschikbaar in 27 maten beginnend bij 195/65 R15 tot en met 225/55 R17.
Verder was het mogelijk op het circuit in de Renault Mégane RS te voelen hoe goed de grip is van de nieuwe Michelin Pilot Sport Cup 2. Deze band is ontwikkeld voor gebruik tijdens circuitdagen en goedgekeurd voor de openbare weg. Hij gaat dankzij nieuwe door Michelin ontwikkelde technologieën op circuits vijftig procent langer mee dan zijn voorganger en is bovendien sneller. Inmiddels wordt deze band standaard gemonteerd op de Porsche 918 Spyder, Mercedes SLS AMG Black Series en de Ferrari 458 S. (HHemmes)