Prijsafspraak China: onderdelen Lexus kwart goedkoper

De prijzen van vervangende Lexus-onderdelen gaan in China met ingang van volgende maand omlaag met gemiddeld 26 procent.

Moederbedrijf Toyota treft de maatregel om vervolging wegens prijsafspraken te voorkomen.

De Chinese overheid heeft recentelijk twaalf Japanse fabrikanten van auto-onderdelen een recordboete opgelegd van bijna honderdvijftig miljoen euro vanwege prijsmanipulatie. Ook Audi, BMW en Mercedes-Benz hangt een geldstraf boven het hoofd. De Duitse fabrikanten hebben daarom al laten weten de prijzen van vervangende onderdelen te zullen verlagen, om dezelfde reden als nu Lexus doet.

Een woordvoerder van Toyota zei begin deze maand dat China een verkennend onderzoek is gestart naar de handel en wandel van Lexus met betrekking tot onderdelenprijzen. Om problemen voor te zijn, heeft het bedrijf besloten alvast in te grijpen. Sinds een aantal maanden is China erg fanatiek als het aankomt op het aanpakken van vermeende prijsmanipulatie. Critici zeggen dat het land daarbij zijn pijlen vrijwel uitsluitend op Westerse bedrijven richt. Een aantal Duitse onderdelenfabrikanten is al te verstaan gegeven dat ze alleen nog actief mogen zijn in China als ze een joint venture aangaan met een lokale partner. Feitelijk komt dit er op neer dat zij vijftig procent van hun knowhow ter beschikking moeten gaan stellen.

Prijsafspraak China: onderdelen Lexus kwart goedkoper - Automobielmanagement.nl

Prijsafspraak China: onderdelen Lexus kwart goedkoper

De prijzen van vervangende Lexus-onderdelen gaan in China met ingang van volgende maand omlaag met gemiddeld 26 procent.

Moederbedrijf Toyota treft de maatregel om vervolging wegens prijsafspraken te voorkomen.

De Chinese overheid heeft recentelijk twaalf Japanse fabrikanten van auto-onderdelen een recordboete opgelegd van bijna honderdvijftig miljoen euro vanwege prijsmanipulatie. Ook Audi, BMW en Mercedes-Benz hangt een geldstraf boven het hoofd. De Duitse fabrikanten hebben daarom al laten weten de prijzen van vervangende onderdelen te zullen verlagen, om dezelfde reden als nu Lexus doet.

Een woordvoerder van Toyota zei begin deze maand dat China een verkennend onderzoek is gestart naar de handel en wandel van Lexus met betrekking tot onderdelenprijzen. Om problemen voor te zijn, heeft het bedrijf besloten alvast in te grijpen. Sinds een aantal maanden is China erg fanatiek als het aankomt op het aanpakken van vermeende prijsmanipulatie. Critici zeggen dat het land daarbij zijn pijlen vrijwel uitsluitend op Westerse bedrijven richt. Een aantal Duitse onderdelenfabrikanten is al te verstaan gegeven dat ze alleen nog actief mogen zijn in China als ze een joint venture aangaan met een lokale partner. Feitelijk komt dit er op neer dat zij vijftig procent van hun knowhow ter beschikking moeten gaan stellen.