Dat aantal is inclusief de 37 vondsten voorafgaand aan de beurs. Al met al gaat het om een aanzienlijk hoger aantal ‘hits’ dan de 83 in 2012. Gemeten in aantallen voorwerpen was er juist een afname: van 490 naar 416. Er waren dus méér heterdaadjes dit jaar, maar minder doosjes per stand.

De ambtenaren van de douanedistricten Darmstadt en Frankfurt am Main deden hun werk in gezelschap van vertegenwoordigers van dertig gedupeerde ondernemingen. Organisator Messe Frankfurt zorgde waar nodig voor ondersteuning. Op 89 stands was het raak. De overtreders waren in het bezit van onder meer vervalste olie- en -luchtfilters, wisserbladen en koplampen. De neppers stammen merendeels uit China, maar ook Taiwan, Turkije, India, Maleisië en Brazilië lieten zich niet onbetuigd. Behalve de artikelen zelf werden ook 6.344 digitale en papieren catalogi in beslag genomen. Op stands nam de douane bovendien 335 plakkaten mee.

Als voorschot op de straf en proceskosten moesten de overtreders op last van de officier van justitie minstens vijfhonderd euro betalen – handje contantje. Bedrijven die ook al betrapt waren op eerdere edities van de Automechanika (opvallend veel, meldt de douane) moesten minstens het drievoudige neertellen. In totaal resulteerde de voortijdige incasso in een bedrag van 117 duizend euro, ongeveer het dubbele van de beurse in 2010 (65.500 euro). Een standhouder die weigerde om de opgelegde vijfduizend euro voorschot te betalen werd in afwachting van de afdracht voorlopig aangehouden. De namaakproducten zijn vernietigd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding